čtvrtek 10. listopadu 2011

slunečnicová semínka po celé kuchyni


Ve škole kam chodí Matýsek budou mít vánoční jarmark. Letos chce škola vydat i kuchařku zajímavých rodinných receptů. Naše rodina nejspíš přispěje receptem, který se v Kročově rodině dědí převážně po mužské linii, a o vánocích ho připravují hlavně chlapi - ale ten bude až v té kuchařce.
Matýsek ale zatoužil do placu přidat i super jednoduchý recept na dýňová semínka v karamelu, že je budou na jarmarku i prodávat. Vždycky jsem toto jídlo u nás zvané "zobání pro slepice"  připravovala od oka, což v psaném receptu vypadá blbě. Takže jsme s Maťou ladili množství a recept i nafotili. A protože tohle jídlo je fakt prudce žravé, a editace fotek i sběr semínek ze všech koutů zabralo už spoustu času, podělím se i s váma.

Potřebujete loupaná slunečnicová semínka (nebo jiná semínka)  a hnědý třtinový cukr.
Na 100 g semínek padne 1 a 1/2 až 2 polévkové lžíce cukru. Ideální je dělat po menších dávkách (cca 200 g), větší množství se špatně míchá.




Cukr nasypeme do pánve, a za stálého míchání počkáme až se rozpustí do tekuta poslední krystalek.
 
Pak hned přisypáváme semínka, a rychle promícháme, aby karamel byl rozložený co nejrovnoměrněji - tady oceníte tu přípravu po menších dávkách.

Hned jak je zamícháno, vyklopíme na silikonový plát nebo pečící papír (prostě na něco nelepivého) a válečkem roztáhneme do tenké placky. To kvůli tomu, aby nám pak šla semínka pěkně rozdrolit a nedržela v hroudě. Kdo má raději hrudky, může tento krok klíďo vypustit.

No a už stačí jen po zchládnutí nasypat nebo nalámat do misky a svolat domácí ptactvo k zobání. Ale jak už jsem podotkla, je to prudce žravé, možná nebudete muset svolávat, naopak spíš plašit.


A když přivřete oko nad těmi kaloriemi v cukru, můžete zobat s pocitem, že budujete preventivní ochranu například proti depresím. klik Takže se zvyšujícím se množstvím spořádaných semínek bude odpadat stres z karamelu na podlaze a slunečnicových semínek mezi polštáři na pohovce.
Dobrá náladě zdar!

16 komentářů:

Feu-Follet řekl(a)...

no páni, my už se olizujeme jen při pohledu na fotografie - určitě o víkendu vyzkoušíme ! díky moc , naše ptactvo je totiž též velmi žravé a labužnicky založené :-)

Ajka řekl(a)...

Tak to neznám..... dýně našemu ptactvu nejedou, ale k takovým semínkům se určitě slétnou :-)
Dík!

vexa řekl(a)...

to vypadá hodně jedle :-)

lila řekl(a)...

mňam, Jani, idem hneď vyskúšať, ale doma mám iba slnečnicové, tak dúfam, že to neva

Mystera řekl(a)...

mnaaaaam, mnaaaam, ja dycky prihazuju jeste pistacie a ty dynovy seminka a je to fakt zradlo o:-))) Ste proste sikovny team, papa...

Yvonne řekl(a)...

mmh, it looks yummy!
HAve a nice evening
Yvonne

cingr řekl(a)...

Jsem trdlo,zvojtila jsem nadpis ...:o( dýňová semínka jdou použít samože taky a skvěle i chutnají, ale recept je nafocen se slunečnicovými - a ty Kročatům tedy jedou mnohem víc...
Moc děkuju za milé (a výživné) komentáře:o)
Yvonne, thanks!

zuska7 řekl(a)...

Jani, super nápad, úrčite vyskúšame doma aj my. Mňamka.

Marvael řekl(a)...

Janičko, dík za tip, vyzkouším na Ťulících, karamelová lízatka jim sice nejedou, ale já karamel miluju:-) Pohodový nastávající víkend přeju M.

Anonymní řekl(a)...

Mňamka.....úplně se tady olizuji...:-D

Anonymní řekl(a)...

Nějak mi pořád nejde nikam vkládat komentáře....asi mám nějaké dlouhé vedení....chi, chi, chi....:-D

Monika11

AMA_tér řekl(a)...

hmm, hned bych si dala :-) a k tomu bych mohla přemluvit i muže...

Lenka řekl(a)...

Tohle vypadá na hodně jednoduchý recept na vánoční zobání :o)Asi mě to nemine :o)

Renata řekl(a)...

mňam ,mňam to vypadá dobře

Michaela Bolfová řekl(a)...

Nevadí když přidám místo hnědého cukru normalní?

Jana Cingr řekl(a)...

U bílého cukru je potřeba počkat až zkaramelizuje (bude mít světle hnědou barvu) a zároveň dobře pohlídat a by se nespálil do příliš tmavé barvy - bylo by vše pak hořké.
Takže - určitě to jde, ale hnědý cukr je v tomto případě opravdová vychytávka a značné usnadnění :o)